I dag skriver Svenska Dagbladet om att Stockholm nu skärper reglerna när det gäller undantag från undervisningen i grundskolan. De nya reglerna innebär att det blir svårare för föräldrar att begära att ens barn inte ska delta i undervisningen, av t ex religiösa skäl. Det är bara rektor som får besluta om undantag och dessa får endast beviljas i enstaka fall. Om en friskola vill ge elever befrielse från vissa lektioner måste det från och med nu godkännas av utbildningsnämnden.

De nya reglerna är viktiga. Våren 2009 publicerades en undersökning av hedersproblematik i Stockholm som visade att så många som 12% av flickorna och 13% av pojkarna hidrades att delta i vissa delar av undervisningen av sina föräldrar. De vanligaste undantagen var idrott, simundervisning och sex- och samlevnadsundervisning, men det kan också handla om religion, biologi, bild och musik. Vissa elever uppger också att de hindras från att delta i andra aktiviteter som skolresor, läxläsning, studiebesök och praktik.

Alla barn har rätt att gå i skolan. Den som undantas från viktiga moment i undervisningen riskerar inte bara att bli utan viktiga kunskaper. Han eller hon löper också risken att stå utan slutbetyg i nian. I framtiden kommer det att krävas godkänt i 12 ämnen för att söka till många gymnasieprogram, något som förstås blir svårt om man inte deltagit i undervisningen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s