I dagens DN avslöjar Carin Jämtin att Socialdemokraterna i Stockholm vill begränsa elevers och föräldrars möjlighet att välja skola. Exakt hur det ska gå till har partiet inte kommit fram till men att valfriheten ska begränsas står klart. Socialdemokraternas besked är ett tydligt brott mot partiets tidigare pragmatiska hållning att tillåta fritt skolval.

Elevers och föräldrars rätt att välja skola är en av de mest fundamentala delarna i en liberal skolpolitik. Det är också sedan många år tillbaka en etablerad del av Stockholms skolsystem med starkt stöd bland föräldrar. Mer än varannan elev i grundskolan väljer i dag en annan skola än den kommunala skola de bor närmast.

Mångfalden ökar möjligheten för varje elev att hitta en skola som passar just honom eller henne. Mångfalden ger lärare och rektorer fler arbetsgivare att välja mellan och bidrar till pedagogisk utveckling. Ibland leder valfriheten till planeringsproblem för enskilda skolor. Men lösningen på de problemen består knappast i att det åter ska bli politiker och inte elever och föräldrar som avgör vilken skola eleven ska tillhöra.

Socialdemokraternas nya inställning väcker också frågor om hur de rödgröna i Stockholm ser på valfriheten. Vänsterpartiet är stark motståndare till allt vad friskolor heter. Miljöpartiet å andra sidan gillar friskolor och valfrihet. Stockholms elever och föräldrar har rätt till besked före valdagen – hur blir det med valfriheten i ett rödgrönt Stockholm?

Annonser

3 Comments »

 1. Det kanske absolut viktigaste för föräldrar och elever i dag är väl ändå syskonförtur som gör det möjligt för familjer att få vardagspusslet att gå ihop. Men det har ni ju, som tidigare visat, helt missat! Eller kanske ni inte vill att föräldrar ska kunna arbeta, vi kanske ska åka bil runt i stan och hämta och lämna barn halva dagarna?

  Den valfrihet ni pratar om bidrar inte till en frihet utan bara en massa problem för alla inblandade.

  Hls Helene

 2. Nu handlar det här om val av skola rent geografiskt, jag vet, men nog finns det ett och annat anmärkningsvärt i uttalandet som bör uppmärksammas.
  ”Elevers och föräldrars rätt att välja skola är en av de mest fundamentala delarna i en liberal skolpolitik.”
  I skollagen ges utrymme för hemundervisning utifrån 10 kap 4 §, men detta ingår helt uppenbart inte i Lottas liberala skolpolitik, utan då gäller förbud och vitesförlägganden då föräldrar vill utnyttja sin rätt att välja.
  ”Mångfalden ökar möjligheten för varje elev att hitta en skola som passar just honom eller henne.”
  Den mångfalden har satt sin egen gräns mitt i svenska skollagens texter, där föräldrar ges möjlighet att hemundervisa. När hemundervisade barn har ”hittat en skola som passar just honom eller henne” ska de förbjudas, baktalas, sektförklaras, hängas ut i media och som pricken över i kommer så vitesföreläggande. Detta är inget annan än en mångfald som överlever genom att utesluta icke önskvärda!
  ”Ibland leder valfriheten till planeringsproblem för enskilda skolor. Men lösningen på de problemen består knappast i att det åter ska bli politiker och inte elever och föräldrar som avgör vilken skola eleven ska tillhöra.”
  Just detta får hemundervisande föräldrar möta i sin kamp för sina rättigheter. -Det här går inte att lösa med tanke på betygen! – Det här går inte att genomföra pga brist på idrottssal! Hemundervisning målas upp som ett problem som skolan inte klarar av att hantera, men det planeringsproblemet klarar barn och föräldrar av att lösa tillsammans med skolpersonal om bara den goda viljan finns. Det är inte politiker som sitter inne med lösningen på planeringsproblemen. Låt föräldrar, barn och skolpersonal lösa det tillsammans, eftersom det är dem det handlar om!

  Ja, hur blir det med valfriheten inom skollagens ramar Lotta, ska vi hålla oss inom den eller?
  /Karin Vidén

 3. ”Elevers och föräldrars rätt att välja skola är en av de mest fundamentala delarna i en liberal skolpolitik.” – Sen att ni fullständigt ignorerar föräldrars och elevers val det är tydligen en helt annan sak.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s