Miljöpartiet fortsätter argumentera mot ett förbud mot heltäckande klädsel som döljer ansiktet i skolan. Borgarrådet Yvonne Ruwaida skriver i dag på sin blogg att ”folkpartiets slöjförbud kränker mänskliga rättigheter”.

Frågan om huruvuda elever ska ha rätt att bära heltäckande klädsel som t ex niqab på lektioner har tröskats i olika instanser i 1,5 år. I Stockholm har vi haft en relativt stor politisk enighet om regler mot heltäckande klädsel, men Miljöpartiet har hela tiden  motsatt sig ett förbud. När frågan var uppe i Stockholms utbildningsnämnd den 17 september 2009 röstade Miljöpartiet som enda parti emot ett förbud mot att elever ska få dölja sitt ansikte på lektionerna. Partiet ansåg då, liksom nu, att det är OK för elever att bära niqab i undervisningen, och tycker att problemen med bristande ögonkontakt, svårigheter med att tolka ansiktsuttryck, bänkplacering i klassrummet ”säkerligen” borde kunna lösas.

Ärligt talat så tror jag att Miljöpartiet har fel på den punkten. För mig är det uppenbart att personer som döljer sitt ansikte med t ex niqab inte kan delta i undervisningen full ut på lika villkor som andra och att andra studerande riskerar att bli lidande.

Annonser

2 Comments »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s