Igår presenterade Mona Sahlin sin förskolepolitik. Läs här: DN, Aftonbladet, Politikerbloggen, GP, Sydsvenskan

Jag noterar att några av idéerna sedan länge är verklighet här i Stockholm. Kravet på rätt till 30 timmars förskola i veckan för barn som får småsyskon eller när föräldrarna blir arbetslösa är en självklarhet här.

Så generöst är det dock inte i alla kommuner. Där (S) har makten ser det ibland värre ut. I Göteborg står det i regelverket, som s-ledda kommunstyrelsen fattade beslut om så sent som i februari i år, att:

Vid föräldraledighet i samband med syskons födelse får platsen behållas 3 timmar per dag/15 timmar per vecka för äldre syskon i förskoleverksamhet om så önskas. Den begränsade tiden träder i kraft en månad efter syskonets födelse.

Barn vars vårdnadshavare är arbetslös erbjuds plats 3 timmar alternativt 5 timmar per dag, 15 alternativt 25 timmar per vecka. Den begränsade tiden träder i kraft en månad efter det att vårdnadshavare har blivit arbetslös.

I Malmö är man inte heller särskilt generös. Där innebär regelverket, som reviderats under mandatperioden, att:

Förskoleverksamhet skall tillhandahållas i den omfattning som behövs med hänsyn till föräldrarnas förvärvsarbete eller studier eller barnets eget behov (skollagen 2 a kap 6 §).

Barn vars föräldrar är arbetslösa och barn vars föräldrar är föräldralediga för vård av annat barn skall tillhandahållas förskoleverksamhet minst tre timmar per dag eller 15 timmar per vecka (skollagen 2 a kap 6 a, 6 b §§ ).

Mona Sahlin tar också upp behovet av generösa öppettider i förskolan. Hon beskriver att många förskolor bara har öppet mellan nio och fem. I Stockholm har dock förskolorna skyldighet att ha öppet efter föräldrarnas behov inom ramtiden som är från kl. 6.30 på morgonen till 18.30 på kvällen. Dessutom finns här också möjligheten till barnomsorg på obekväm arbetstid, som Mona Sahlin lyfter fram. Det är dock inte så väldigt många som efterfrågar detta. De flesta försöker nog ordna så att någon av föräldrarna är hemma med barnen på kvällar och helger.

Mona Sahlin föreslår nu lagstifning för att tvinga sina partikamrater i Göteborg och Malmö att följa Stockholms exempel och erbjuda ordentlig förskola till barn även när de får syskon eller någon av föräldarna blir arbetslös. Det var en oväntad utveckling av valrörelsen…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s