I morse deltog jag på lärarförbundets seminarium i almedalen. Seminariet, ”Rektor 2.0”, handlade om ledarskapet och de krav som ställs av samhället på skolledare i dag och i framtiden.

Lärarförbundet i almedalen
Lärarförbundet i almedalen

Göran Harnesk (längst till vänster) från organisationen Bris inledde diskussionen på seminariet. Han menade att vara en rektor är lite som att vara lite av en tiokampare. Man ska vara ledande pedagog, medieguru, ekonomen som håller budgeten, arbetsledaren och föredömet för enskilda lärarna, den inspirerande talaren, psykologen, socialarbetaren och förhandlaren. Det är helt enkelt ett stort ansvar att vara rektor.

En annan aspekt som lyftes upp från Bris handlade om att våga lita på socialtjänsten och att man som skolledare ska ställa krav och att kräva att få respons från socialtjänsten. Jag håller med Bris när det kommer till samverkan mellan skola och socialtjänsten, en samverkan jag och Ulf Kristersson tagit initiativ till under mandatperionden , något jag skrev på DN-debatt med Jan Jönsson under förra sommaren.

Skolledaren har en svår roll; dels det kommunala uppdraget, och dels det statliga uppdraget.
För mig är det viktigt med självständiga rektorer som fattar egna beslut, men det måste också finnas bra administration och pedagogiskt stöd bakom skolledarna, något som utbildningsförvaltningen i Stockholm arbetar hårt med.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s