Under förmiddagen deltog jag med Stefan Fölster, Maria Stockhaus och Lars Stjernqvist på ett seminarium om resurser till utbildning i regi av Lärarnas riksförbund, LR. Seminariet, med namnet ”Lärare istället för byråkrater” var för mig dagens andra i ordningen. LR redovisade intressanta siffror om hur mycket pengar som läggs på skolan de facto går till undervisningen, vilket jag skrev om i DN för ett tag sedan. Till exempel kan nämnas att i Norrköping går 52 % av resurserna som läggs på skolan till undervisning, i Stockholm är siffran 61 %.  

Sedan folkpartiet tog över i Stockholm har resurserna till utbildningen ökat med ca 10 procentenheter. Det vi gjorde i Stockholm var att vi tog bort utbildningsansvaret från stadsdelarna. Anledningen till det var att det kunde finnas 18 olika politiska styrningar i en och samma stad och en stor administrativ kostnad. Socialdemokraterna i Stockholm vill återföra stadsdelsnivån, vilket jag tror skulle vara att ta pengar från undervisningen och lägga på byråkrati och administration.

Och det här med förändring, det är naturligtvis viktigt. Man kan inte bara luta sig tillbaka och ge skolan ”lycka – till” pengar och sedan förlita sig på nånannanismen. Som politiker måste man göra något aktivt själva, det är inte som trisslotten att ”plötsligt händer det”. Politiker måste agera, det är därför vi finns. Att se till att resurserna till skolan faktiskt också hamnar i skolan är att ta ett sådant ansvar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s