Ska  elever få ha niqab eller inte på sig vid undervisningstillfällen? Det är något som TV4 gjorde ett inslag om igår.

Bakgrunden är att i januari förra året blev utbildningsförvaltningen i Stockholm anmäld till diskrimineringsombudsmannen (DO). Bakgrunden var de ordningsregler som upprättats på Åsö vuxenutbildning, och som förbjöd de studerande att i klassrummet dölja sitt ansikte med niqab, burka eller liknande. Reglerna baserades på Skolverkets rekommendationer från 2003. En elev, som ville bära niqab på lektionstid, anmälde staden för diskriminering.

Ärendet, som alltså startade med en anmälan i januari 2009, är i dag fortfarande inte färdigbehandlat. Det har nu dröjt nära ett och ett halvt år och jag undrar om det inte är dags för justitieombudsmannen att närmare studera DO: s handläggningstider. Det är inte rimligt att en individ ska få vänta så lång tid på ett utslag som har bäring på utbildning och arbete. Det är inte heller rimligt att en förvaltning ska sväva i ovisshet om vilka regler som gäller för deltagande i utbildningen, särskilt inte inför starten av ett nytt läsår. Det är helt enkelt en alldeles för lång handläggningstid i ett ärende vars utfall blivit uppskjutet gång på gång. Under hela våren har vi haft regelbundet kontakt med DO, som snart sagt varje gång meddelat nya datum för beslut allt längre fram i tiden. Detta drabbar naturligtvis både den enskilda individ som anmält ärendet och Stockholms utbildningsväsende.

Annonser

2 Comments »

  1. Jag är emot niqab i Sverige. För min del känns det inte seriöst och ärligt med niqab. Vem och vad döljer sig där under? Det vet man aldrig. Kan jag ta på mig en niqab och gå in på banken och ta ut pengar utan att bli ifrågasatt?

    Jag tycker att öppenhet och ärlighet är det vi i Sverige skall kämpa för. I Sverige har vi vant oss sedan generationer med det och det har väl alla haft nytta av. Så varför frångå det?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s