I dag skriver jag tillsammans med socialborgarrådet Ulf Kristersson på Aftonbladet att det nu är tid att stoppa sommarens tvångsgiftermål.

 Snart börjar sommarlovet, för de allra flesta ungdomar något att se fram emot och längta efter. Men för några – framför allt en del av Stockholms tonårsflickor – betyder sommarlov istället risken att tvingas iväg från Sverige för att förlovas eller giftas bort med en man som de själva inte har valt. Det är nu de förberedelserna äger rum. 

 Under det senaste året har vi tagit en rad initiativ för att uppmärksamma och motarbeta hedersförtrycket mot Stockholms unga. Vi utbildar socialsekreterare och chefer i socialtjänsten samt samarbetar med polisen för att nå inte bara offren, utan också gärningsmännen. Operation Kvinnofrid har gjort detta till sin stora fråga i hela Stockholms län och vi planerar nu för ett gemensamt ”Hedershus”. Och jämställdhetsarbete med särskilt fokus på hedersförtryck har påbörjats i Stockholms skolor.

Annonser

2 Comments »

  1. Vad gör man när två personer faktiskt vill gifta sig med varandra men flickans föräldrar inte tillåter det?

  2. Jag deltog i ett seminarium på Polismuseet tidigare i våras. Seminariet riktade sig till lärare och handlade om just hedersrelaterat våld. Jag blev imponerad av vad som görs i bl.a. Norrköping. En eldsjäl vid namn Juno Blom från Östergötlands länsstyrelse imponerade stort på mig. Hon har tidigare arbetat som lärare och har länge arbetat med att bygga upp ett fungerande nätverk mellan olika skolor, Polisen, sociala myndigheter samt kvinno- och ungdomsjourer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s