Betygen vara eller inte vara diskuteras nu intensivt. Bl a miljöpartiet hävdar att betyg är av ondo och att de definitivt inte bör ges tidigare än idag. Får regeringen som den vill så kommer betyg i framtiden ges fr o m årskurs sex och i fler steg än idag.

En ny studie visar nu att när betygen avskaffades så sjönk kunskapsresultaten i den svenska skolan. Eftersom betygen i årskurs tre och sex togs bort vid olika tidpunkter i olika kommuner så kan man jämföra hur resultaten förändrades. Den enda grupp som förbättrade sina resultat var gruppen pojkar till välutbildade föräldrar.

Betygsdebatten har böljat fram och tillbaka de denaste årtiondena. För mig är det helt obegripligt att en studie som denna aldrig gjorts tidigare. Det som de flesta av oss haft på känn, att borttagnadet av betygen faktiskt missgynnade de flesta eleverna, finns nu vetenskapligt belagt. Bra för Sveriges elever som förhoppningsvis får betyg tidigare, men dåligt för miljöpartiet som byggt hela sin argumentation på att betyg leder till sämre kunskaper. Läs mer om studien på DN:s ledarsida.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s