I dagens SvD berättar Cecilia Brinck (M) att moderaterna vill frångå kravet på ett tak för barngruppernas storlek i Stockholms förskolor. För mig är det moderata förslaget märkligt. Sedan en lång rad år har vi haft en relativt stor politisk enighet om ett maxtak på 14 barn i småbarnsgrupper och max 18 barn för de lite äldre barnen. Taket är viktigt inte bara för att det skapar en begränsning av antalet barn som är rimlig ur en pedagogisk synpunkt. Det sätter också en press på stadsdelsnämnderna att hålla barngruppernas storlek nere i en tid då förskolan växer med en avdelning varannan arbetsdag.

Det går i dag nästan 8000 fler barn i Stockholms förskolor än 2006. Trots babyboomen har Stockholm klarat att hålla barnomsorgsgarantin under hela mandatperioden. För många stadsdelar har det inneburit enorma ansträngningar. I valet mellan att bygga ut, hålla garantin och öka barngrupperna storlek kan det givetvis vara lockande att öka barngrupperna storlek. Just därför är taket så viktigt. Jag är medveten om att det finns förskolor, inte minst i barntäta stadsdelar som till exempel Södermalm, där ett antal barngrupper överskrider taket. Men på det stora hela klarar stadsdelarna målet. Fortfarande går de allra flesta barn i en grupp som har max 14 respektive 18 barn.

Jag håller helt med Cecilia Brinck om att det behövs fler mått som säger mer om förskolans kvalitet och innehåll. I dagarna har Stockholms stad för första gången lagt ut en stor del av resultatet från brukarundersökningen bland föräldrar i förskolan på hemsidan ”Jämför service”. Föräldrar lyssnar ofta på vad andra föräldrar tycker när de väljer förskola till sina barn. Nu är det möjligt för dem och alla andra att på ett enkelt och överskådligt sätt jämföra andra föräldrars betyg på förskolan när det gäller till exempel barnens lärande och trygghet. Tjänsten är såvitt jag vet den första i sitt slag i Sverige.

Brukarundersökningar är ett sätt att mäta kvalitet och jag är övertygad om att vi kan utveckla fler. Men det råder ingen motsättning mellan detta och en fortsatt begränsning av barngrupperna storlek. För Folkpartiet är det viktigt att både begränsa grupperna och ha en god kvalitet i förskolan även med andra mått mätt.

Annonser

5 Comments »

 1. Pingback: Liberal i Bromma
 2. Signaturen Cecilia Brinck kommenterar SVD artikeln med:
  ””Vi vill inte slopa taket!
  Såhär skriver vi i vår rapport:
  ”Man ska, i likhet med idag, ha en gräns för barngruppernas storlek men man kanske i stället ska prata om måttet: Hur många vuxna finns det för barnen? Blir varje barns individuella behov tillgodosedda? Får alla barn ta plats och följs varje barns utveckling upp på ett fullgott sätt?”
  Att bara mäta barngruppernas storlek är trubbigt eftersom det inte får med hur varje förskola arbetar med barngruppen och det säger väldigt lite om hur varje barn blir sett.””

  Om detta är riktigt är SVD-artikeln en skandal! Upplägget på förstasidan och på löpet visar på att de velat få maximal exponering för storyn dessutom.

 3. hmmm, vad spelar det för roll om det är 15 eller 18 när det är antal vuxna per barn som minskar…

  om det är två vuxna på 15 st barn under tre år eller 4 vuxna på 15 barn under 3 år .. vad hade du valt.??
  förskolan på söder idag är bara förvaring. de som har bra rykte har kö på flera år…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s