Socialdemokraternas väljarstöd i Stockholm har sedan 2006 legat på rekordlåga nivåer. I morse fick oppositionsborgarrådet Carin Jämtin ge sin bild av partiets kräftgång i P1 morgon. Jämtins analys är att det är medelklassens väljare som övergivit (S). Jag tror det ligger ganska mycket i den analysen, men jag har svårt att se hur dessa väljare ska lockas tillbaka med höjda skatter på såväl inkomster som bostäder, avskaffade RUT-avdrag, folkomröstning om Förbifart Stockholm och mindre valfrihet i välfärden.

Morgonens radiointervju visade också tydligt hur Socialdemokraternas brist på egna idéer leder till att man använder statistik för att måla upp en bild som faktiskt inte stämmer överens med verkligheten.

”Många stockholmare har ungdomar i sin familj som vill plugga vidare på komvux och inte längre får det” säger Carin Jämtin och hänvisar till att platsantalet minskat. Fakta är att platsantalet varierat över åren, och att det nu åter ökar. 2009 ökade antalet studerande på Komvux med över 1700 personer. De enda som i dag får ”nej” till en plats är de sökande som redan har en eftergymnasial utbildning eller har den behörighet som krävs för högre studier.

Under mandatperioden har vi genomfört tre viktiga reformer av vuxenutbildningen i Stockholm. För det första har vi byggt ut vuxenutbildningen när det gäller yrkesutbildningar inom ramen för regeringens stastning på ”yrkesvux”. Vi har tydligt sagt att stockholmare som saknar jobb ska ha förtur till dessa utbildningar. För det andra har vi infört valfrihet genom så kallad ”vuxpeng” där den studerande själv väljer vilken anordnare han eller hon vill studera hos. För det tredje har vi avskaffat rätten att läsa upp redan godkända gymnasiebetyg på komvux. För mig är det självklart att den som redan har en godkänd utbildning inte ska kunna ta en studieplats i anspråk för att läsa exakt samma kurs en gång till. Vuxenutbildningen ska vara en andra chans för den som behöver komplettera sin utbildning för arbete eller högre studier – inte en arbetsmarknadspolitisk åtgärd. Självklart måste det finnas en beredskap att utöka antalet platser om efterfrågan ökar.

”Vi ser att resultaten i skolorna i flera av våra ytterförorter går ner” säger Carin Jämtin. Fakta är att resultaten i Stockholm grund- och gymnasieskolor aldrig varit så bra som nu. År 2009 var 90,2% av alla elever i årskurs 9 behöriga till gymnasiet, vilket är den högsta siffran någonsin. Allra mest har resultaten förbättrats i Enbacksskolan i Tensta, där 88 procent av eleverna har utländsk bakgrund. Visst finns det enskilda skolor där studieresultaten försämrats genom åren, på samma sätt som det finns skolor där resultaten förbättats. Men de är spridda över hela Stockholm, och det finns ingenting som pekar på att just ytterstadens skolor generellt har fått sämre resultat. (Källa: SIRIS)

”Ungdomsarbetslösheten har ökat med flera hundra procent” säger Carin Jämtin. Fakta är att ungdomsarbetslösheten i Stockholm är avsevärt lägre i Stockholms stad än på många andra håll i landet. Dessutom visar arbetsförmedlingens statistik över öppet arbetslösa att arbetslösheten bland 18- till 24-åringar ökat med 33 procent de senaste tre åren – inte flera hundra. Vi har tagit flera initiativ för att möta den stigande ungdomasarbetslösheten. Till hösten startar Järvalärling, en ny yrkesutbildning med 200 utbildningsplatser för arbetslösa ungdomar utan gymnasieutbildning.

En sak har Carin Jämtin alldeles rätt i, och det är att valet avgörs på valdagen. Då är det väljarnas verklighet som avgör resultatet – inte Socialdemokraternas statistik.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s