Den svenska gymnasieskolan blev under den socialdemokratiska skolpolitiken allt mer teoretiserad. Alla utbildningar, även de praktiska, skulle leda till grundläggande högskolebehörighet. Att alla inte vill bli akademiker intresserade aldrig de socialdemokratiska skolpolitikerna. Att tusentals elever slås ut från den svenska gymnasieskolan varje år har inte bekymrat de rödgröna.

Nu förändras gymnasieutbildningen i Sverige – förutsatt att regeringen blir omvald. Elever på de praktiska utbildningarna kommer att kunna välja om de vill läsa in högskolebehörighet eller inte. Lärlingsutbildningar införs också.

Stockholms stad går före när det gäller lärlingsutbildningar. Redan i dag erbjuds lärlingsutbildningar inom ett flertal av gymnasiets yrkesprogram och min förhoppning är att denna möjlighet kommer att utökas än mer. Dagens Nyheter publicerar idag en artikel om ytterligare en satsning som berör de ungdomar som inte funnit sin plats i den ordinarie gymnasieskolan. Stockholm satsar 15 miljoner kronor på Järvalärling, en utbildning i samverkan med fristående Hantverksakademin som ska ge ungdomar en praktisk utbildning som lärlingar vid olika företag. Hantverksakademin har lång erfarenhet av yrkesutbildningar både i gymnasieskolan och vuxenutbildningen. Järvalärling startar till hösten i Husby och målet är att ha 200 elever i utbildning när skolan är fullt utbyggd 2011.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s