Miljöpartiet vill återinföra friåret. Hur Sveriges välstånd ska växa genom att färre ska arbeta är för mig en gåta. När friåret senast infördes blev det en dyr reform utan några större följdverkningar på arbetsmarknaden. De som hade varit lediga blev inte friskare och vikarierna hade med stor sannolikhet fått andra jobb om inte friårsvikariaten funnits.

Friåret infördes på försök i tolv kommuner 2002 och i hela landet 2005. Efter den borgerliga valsegern avskaffades friåret. Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering har dragit en rad intressanta slutsatser.

Friåret bidrog inte till minskade sjukskrivningar när de friårslediga kom tillbaka till arbetet. Däremot ledde friåret i viss mån till tidigare pensionsålder. Friåret innebar inte att långtidsarbetslösa i någon stor utsträckning kom in på arbetsmarknaden – tvärtom rekryterades de flesta vikarier bland kosttidsarbetslösa med en relativt stark ställning på arbetsmarknaden.

En av den borgerliga regeringens första åtgärder efter valet 2006 var att förpassa friåret till papperskorgen. Återvinning är visserligen bra, men dåliga idéer borde till och med Miljöpartiet lämna kvar på soptippen.

Annonser

4 kommentarer »

  1. FRIÅRET !!!
    Friåret skulle bli den bästa politiska reform detta årtionde om den införs. Den skulle skapa livsglädje till tusentals människor fattig som rik .Om den som inte vill ha ett friår men kanske kan tänka utanför sin egen näsas räckvidd också skulle kunna tycka att det vore bra

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s