I fredags var jag på skolbesök hos Adolf Fredriks musikklasser. Det är landets äldsta profilskola, grundad redan 1939, då under namnet Stockholms Sångklasser. Det är en överväldigande upplevelse att få vara med på en av skolans sånglektioner när fler än hundra mellanstadieelever stämmer upp!

Eleverna tränar sång 5-7 timmar varje vecka, men  i övrigt är Adolf Fredrik en helt vanlig kommunal grundskola i Stockholm med alla vanliga ämnen och all annan vardaglig skolverksamhet. Det innebär att kraven på både elever och personal är mycket höga. Eleverna måste få möjlighet att både utveckla sina musikaliska talanger och att prestera goda resultat i de andra ämnena.  Eleverådets ordförande menade att skolan för det mesta har en stor lyhördhet för elevernas åsikter när det gäller planeringen i skolan.

Adolf Fredrik är en extremt populär skola – omkring 1.100–1.200 intresserade söker varje år till de 180 platser som finns (sex stycken årskurs 4-klasser). Avhoppen är mycket få.

Tänk att Socialdemokraterna en gång i tiden ville lägga ner denna skola! Det var när Socialdemokraternas skolpolitik blommade ut som värst, med likriktning som högsta mål. Ingen skola skulle få utmärka sig. Dessbättre räddade väljarna skolan genom att rösta bort det dåvarande socialdemokratiska styret.

Alla stockholmare vet att Adolf Fredriks musikklasser är ett kännetecken för Stockholm, något att vara verkligt stolta över. Tusentals stockholmare får varje år möjlighet att lyssna på skolans olika körer. En sångskola i världsklass!

Annonser

2 Comments »

  1. De har inte 5-7 timmar musik per DAG utan per VECKA. Det blir väldigt svårt att hinna något annat än att sjunga annars…!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s