Irlands rungande Ja i helgens folkomröstning om EU:s Lissabonfördrag gör att arbetet nu äntligen kan gå vidare för att skapa en europeisk union som fungerar för alla medlemsländer. Det ska mycket till för att Tjeckiens president Vaclav Klaus verkligen ska göra allvar av sitt hot att inte ratificera fördraget. Jag väljer att tro att så inte kommer att ske.

Det blir alltså det svenska ordförandeskapet som får det stimulerande uppdraget att föra Lissabonfördraget i hamn. Det är en hedrande men också mycket ansvarsfull uppgift. Nu gäller det också för Sverige att tillsätta den bästa möjliga kommissionären. Många självklara kriterier har nämnts när frågan diskuterats. Det ska givetvis vara en person som har betydande sakkompetens, lång politisk erfarenhet och vana vid att förhandla i internationella sammanhang.

Men en kvalitet är kanske ännu viktigare – det måste vara en person som älskar Europa och som brinner för det europeiska samarbetet!

Ingen förvånas väl över att jag som engagerad i Sveriges mest Europavänliga parti tycker så.  Men jag är knappast ensam om det. Europaparlamentsvalet i juni ger ett tydligt besked i frågan: de partier som är positiva till Europa ökade. Partier som är negativa, kluvna eller ljumma gjorde dåliga resultat. De förr så Europaintresserade moderaterna ökade något men från en låg nivå. I årets valrörelse framförde de en Europapolitik med en begränsad glädje över Europatanken. Huvudbudskapet var i stället att EU så mycket som möjligt skulle gynna Sveriges intressen. Valresultatet blev därefter – moderaterna hamnade återigen under 20 procent.

Detta är viktigt att komma ihåg när regeringen snart utser Sveriges nya kommissionär. För moderaterna är det viktigast att kommissionären blir en moderat. För mig är det viktigare att personen brinner för ett Europa i en ny tid. Därför borde regeringen utse en liberal EU-kommissionär.

Annonser

1 kommentar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s