Nu går vi in i slutspurten i europaparlamentsvalrörelsen. Under den här veckan röstar hela Europa fram sitt nya parlament. Tyvärr har valrörelsen också innehållit inslag av både misshandel och vandalism. Det senaste tillskottet är det som väntade mig och mina kolleger när vi kom till arbetet imorse: folkpartiets valaffischer på Stadshusbron hade blivit nedklottrade med slagord och glåpord, troligen av sympatisörer på den extremare vänsterkanten.

Mycket av klottret gick ut på att folkpartiet skulle vara rasister. Inget kunde vara längre från sanningen. Folkpartiet är ett av de partier som vill öppna upp Europas gränser mest av alla, det parti som starkast tar ställning för den fria rörligheten för människor från hela EU och det parti som alltid står upp mot rasism och främlingsfientlighet. Att kalla oss rasister bevisar okunskapen om vad vi faktiskt står för.

På annat håll har angreppen kommit från motsatt håll. Där har nazistiska eller andra högerextrema sympatisörer bland annat klottrat Davidsstjärnor och ordet ”jude” på våra affischer.

Extremister av olika sorter provoceras uppenbarligen av folkpartiets budskap om behovet av ett starkt samarbete i  Europa och en stor öppenhet för människor med bakgrund i olika länder, kulturer och religioner.

Att på detta sätt smutskasta ett demokratiskt parti och försöka pådyvla det åsikter som det inte har är inte metoder som hör hemma i ett demokratiskt samhälle. I förlängningen hotar detta och den tidigare nämnda misshandeln av valarbetare hela det demokratiska systemet.

Demokrati är demokrati även för dem som inte tycker som man själv. Yttrande- och åsiktsfriheten är grundlagsfäst. Det måste man respektera, även när åsikterna inte är samma som ens egna.

Annonser

3 Comments »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s